Jogsi blog

Mivel már kb. húsz éve vezetek eddig balesetmentesen és túl a másfél millió levezetett kilométeren, gondoltam foglalkozok a "jogsi megszerzésének buktatóival" a gépjárművezető képzés áldatlan és áldott állapotával. Sok mindent hallok, sok mindent látok "majd én megmondom, mi van" vagy ha nem akkor megmondjátok ti...

Rovatok

Friss hozzászólások

pagerank

PageRank Kereső optimalizálás

Próba Jogosítvány - MADE IN AUSTRALIA

red alert 2008.09.13. 08:19

Olvastam egy blogbejegyzést Ausztráliából "mindenletséges" a blog címe, nem a közlekedésről szól a blog, de érdekes dolgot villant fel a próbajogsival kapcsolatban. A bejegyzés a következő képpen néz ki:

Hát, elmúlt három év. Hogy három év hosszú-e vagy rövid, nézőpont kérdése. No, nem hadoválok tovább, a három éves jogsink járt le, és nem is tegnap, hanem áprilisban, de akkor valahogy elmaradt a jelentés róla. 

No, amikor jogsit kérsz, akkor megmondhatod, hogy hány évre szeretnéd. A három és a tíz éves változat között lehet választani, mi a hármast választottuk, amikor 2005-ben megérkeztünk. A jogsi lejárta előtt 4 héttel fejenként egy levelet kaptunk, amiben felvázolták, milyen módon újíthatjuk meg a jogsit, mi a legegyszerűbbet választottuk, a VicRoads weblapján hitelkártyával kifizettük a díjat, aztán rá egy hétre már ott figyelt az új jogsi a postaládánkban. (Mivel a fénykép nem volt öt évnél idősebb, az előző igazolványképet használták „újra”). A tíz éves ára természetesen pont annyival több, mint amennyivel 10 év hosszabb, mint 3 év.)  
Eddig ez csak afféle, kis érdekes volt, hát jöjjön a poén: mivel ugyebár nekem sikerült egy fekete pontot begyűjteni az itt-tartózkodásunk alatt, ezért nekem a teljes díjat kellett fizetni, míg Ági „pont nélkülisége” 30% kedvezményt jelentett a jogosítvány árából, függetlenül attól, hogy a 3 vagy 10 éves konstrukciót választotta. Legközelebb én is odafigyelek - érdemes. Azért, hogy ne mondjátok, hogy nem vagyok aktuális, egy 2008 július elsején életbe lépő módosításról is essen szó. A háttér: Victoriában a jogsi megszerzése után a vezető nem teljes értékű jogosítványt kap kézbe, hanem egy meghatározott ideig próbaidős lesz. Mit jelent ez? A próba jogsisok (a „full”-osokkal ellentétben) nem fogyaszthatnak vezetés előtt alkoholt, és a szerezhető hibapontok is máshogy kerülnek számításra, bár erről valamikor írtam „demerit point” címen. A baleseti statisztikák sajnos azt mutatják, hogy a fiatalok felelőtlenül vezetnek úgy pestiesen: „unblock”, ami sajnos a halálos közúti balesetek számában le is mérhető. Persze, diszkósbalesetek, mondhatnád - ez nem újdonság. 

Sajnos nem, és a gáz, hogy, minél többen vannak a kocsiban, annál valószínűbb, hogy a baleset végzetes kimenetelű. (Jocó, ezt a kanyart úgysem tudod 90-el bevenni...) A statisztikai adatok szerint a próbajogsisok NÉGYSZER annyi halálos balesetben vesznek részt, abban az esetben, ha kettőnél több utast szállítanak. Szóval, a július első napjától a huszonegy éven aluli „P”-s vezetők maximum egy barátot szállíthatnak, aki 16-21 év közötti, nem csak péntek vagy szombat este, hanem bármikor!

 

Az eredeti, a kérdéssel foglalkozó weboldal itt van ha érdekel valakit. A tanulságot mindenki vonja le maga, Kropi kösz a beszámolót

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://autosiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr79661262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

omen 2008.09.13. 11:33:42

érdekes ilyen infó, ha van még jöhet

Maris1234 2012.10.08. 15:50:48

Hmmm nice driving school!!! Alternative driving school in Latvia are Presto! Driving school Presto can educate you CODE 95 - www.autoskola-presto.com/pakalpojumi/kods_95

burntheroad2016 2016.06.04. 08:10:48

I can't imagine better driving school then this on autoskola-eksperts.com/b-kategorija/

Rihards 2018.07.23. 17:44:50

Now more about driving and how to pass driving examp = krustojumi.lv/b-kategorija/

spocis 2018.08.04. 17:18:46

www.krustojumi.lv/b-kategorija is the best place if you want to learn how to drive

Rihards 2019.01.01. 19:33:34

If you want to know more about b category, read this post - burnickis.lv/b-kategorija/
süti beállítások módosítása